Lapsang Souchon bij gerechten met blauwschimmelkazen

Thee tip: Lapsang Souchon bij gerechten met blauwschimmelkazen.

 

Schimmelkazen zijn vaak pittig, zout en romig tegelijk. Je hebt een stoere thee met spierballen nodig die daar tegenop kan. Een gerookte thee zoals Lapsang Souchon is hiervoor perfect!

Als je heftige thee met heftige kaas een beetje te veel van het goede vindt, of gewoon niet zo van Lapsang Souchon houdt, is Rooibos ook een verassend goede optie.

Rooibos vormt een wat zoetere tegenhanger voor een sterkere schimmelkaas. Probeer vooral een keer beide combinaties en vergelijk ze met elkaar.

 

 

Gorgonzola-bladerdeeghapjes

Deze smaakvolle bladerdeeghapjes doen het goed bij elke gelegenheid, in zo’n beetje elk seizoen. Ze zijn fantastisch voor een zomerse picknick, maar ze zijn ook heel geschikt voor een kerst- of nieuwjaarsborrel. En ze gaan gegarandeerd op.

Ook een smakelijke aanvulling voor een high tea. Vooral met bijpassende thee.

Het meest uitgesproken ingrediënt in dit smakelijke hapje is natuurlijk de gorgonzola. Blauwschimmelkazen lenen zich perfect voor thee en kaas combinaties.

Ingrediënten (voor 20 stuks):

 • 1 pakje diepvriesbladerdeeg (10 plakjes)
 • 1 klein bakje champignons
 • 1 ui
 • 200 gram gorgonzola (of stilton)
 • 2 eidooiers

Bereiding:

 1. Warm de oven voor op 220° C.
 2. Veeg de champignons schoon met een borsteltje of met keukenpapier. Snij ze in plakjes, en de plakjes doormidden. De wat grotere plakjes mag je in vieren snijden.
 3. Snipper de ui fijn.
 4. Snij de gorgonzola in blokjes.
 5. Klop de eidooiers los in een kommetje.
 6. Haal het bladerdeeg uit de verpakking, en haal de papiertjes eraf. Maak driehoekjes door de plakjes diagonaal door te snijden.
 7. Leg op het midden van elk driehoekje een blokje kaas en een of twee stukjes champignon. Strooi er een beetje ui overheen.
 8. Bestrijk de hoekjes van het bladerdeeg met wat ei. Maak pakketjes door de hoekjes naar binnen te vouwen. Knijp al te grote openingen dicht. Kleinere openingen mag je open laten.
 9. Bestrijk ook de bovenkant van je bladerdeegpakketjes met ei.
 10. Leg je hapjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
 11. Bak je hapjes in 20- 25 minuten goudbruin.
 12. Eet smakelijk.

Variatietip: Je kunt een vleesvariatie maken door de vulling aan te vullen met reepjes ham of spek.