Op naar 100% plasticvrij ondernemen!

Onze thee-expert Naomi wordt beslist niet blij van plastic in haar thee.  Veel eenkopszakjes bevatten kleine plasticdeeltjes die in je lijf en uiteindelijk in de oceaan terecht komen. Om buikpijn van te krijgen! De eindeloze sombere nieuwsberichten over de plastic soup zette Naomi aan tot positieve actie. Ze vraagt zich af:  wat kan je nu zelf doen, als burger, consument en werknemer om je impact op de natuur zo klein mogelijk te maken?

 En dat begint wat haar betreft natuurlijk met…..een kopje thee.

Tijd voor actie

Tegenwoordig worden we elke dag overspoeld door slecht nieuws. Klimaatverandering, plasticvervuiling, ontbossing, bedreigde diersoorten enz. Je leest het en denkt ‘’Oh, dat is heel erg.’’ , en daarna ga je door met je leven. En dan lees je weer iets en denk je ‘’Oh, dat is ook heel erg.’’  Zo doe je niks, en ga je je langzaam steeds rotter voelen.

Bij mij ging opeens de knop om. Ik keek om me heen en dacht ‘’Wat kan ik nú doen om te helpen? Kan ik iets veranderen aan mijn levensstijl? Kan ik meedoen met een protestactie? Kan ik iets doen om mijn buurt of mijn werkplek groener te maken?’’ 

Mensen zeggen vaak dat ze het gevoel hebben machteloos te staan, dat ze niks kunnen doen. Als je dat gevoel hebt, sta dan eerst even stil en kijk om je heen. Wat heb je tot nu toe geprobeerd? Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar heel veel druppels vormen de zee. Onthoud dat alle kleine beetjes helpen. En jij kan met jouw acties anderen weer inspireren om ook iets te doen. Zo kan de impact van wat je doet groter zijn dan je zelf zou verwachten.

Op weg naar plasticvrij

Zo ben ik begonnen bij mijn werkplek, Het Theezaakje. Ik besloot me te focussen op een simpel probleem met een duidelijke oplossing; plastic theezakjes. Het oplossen van het plasticprobleem is groot en complex. Daar hebben we geen kant-en-klare oplossingen voor. Plastic theezakjes daarentegen zijn idioot en overbodig. Stoppen met het gebruik van plastic theezakjes, en overstappen op herbruikbare, plastic-vrije theezakjes- alternatieven is iets wat we nú kunnen doen om microplastics in water aan te pakken. 


Ik wil nu doen wat ik kan om het milieu te beschermen op alle mogelijke manieren, met alle beschikbare middelen. Als burger, als consument en als werknemer.  

Wat heb ik gedaan?

Het afgelopen jaar heb ik me hard gemaakt om onze losse (en ook nog eens biologische) thee te promoten als een duurzaam alternatief voor theezakjes. Daarnaast heb ik gepleit om volledig over te stappen op plasticvrije verpakkingen. De weg naar plasticvrij bleek traag en frustrerend. Voor sommige plastics bleek het heel moeilijk om een goed alternatief te vinden. We zijn er nog lang niet (maar we zoeken door!). Gelukkig is de eerste mijlpaal nu eindelijk bereikt. Onze vrolijke theelijn komt vanaf nu in een gegarandeerd biologisch afbreekbare plasticvrije verpakking. Zelfs de lijm en de inkt zijn 100% natuurlijk, composteerbaar, en niet giftig. Dat is een geweldige ontwikkeling en daar blijf ik me graag voor inzetten! 

Waarom is dat zo belangrijk voor mij ?

Milieubescherming is belangrijk voor mij omdat ik een bewoner ben van deze planeet. Ik vind het eng dat mensen niet lijken te beseffen hoe kwetsbaar ecosystemen zijn. Ecosystemen bestaan niet in een vacuüm. Als het ene ecosysteem ernstige schade oploopt heeft dat onherroepelijke gevolgen voor het ander. Het leven in de rivieren beïnvloedt het leven in de zee. Het leven in de zee heeft effect op het leven op het strand. Het strand staat weer in verbinding met ecosystemen meer landinwaarts. Vogels en vlinders migreren van Nederland naar Afrika, en weer terug. Als vlinders hier uitsterven, lijdt een ecosysteem in Afrika daaronder. Naarmate het natuurlijk evenwicht steeds verder verstoord wordt,  wordt de aarde steeds onleefbaarder. Niet alleen voor dieren en planten, maar ook voor onszelf.

De ecosystemen van de zee worden aan alle kanten bedreigt. Leven in de diepzee, in de open oceaan, in de koraalriffen en in de getijdenpoelen op het strand hebben allen te lijden onder een verzameling aan door de mens gecreëerde bedreigingen. Klimaatopwarming, overbevissing, gas-en olieboringen onder water en plasticvervuiling vormen de grootste bedreiging. 

Onder ander koraalriffen en schelpdieren worden zowel door klimaatopwarming als door plasticvervuiling ernstig bedreigt. Deze kunnen mogelijk compleet verdwijnen.

Ik vind het een doodeng idee dat een zee zonder vis, zonder complex leven, een compleet realistisch scenario is. Een enorme, giftige, stinkende soep van plastic, algen en bacteriën. 

Daarom wil ik nu doen wat ik kan om het milieu te beschermen op alle mogelijke manieren, met alle beschikbare middelen. Als burger, als consument en als werknemer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.