Het Theezaakje

Het verhaal van: Leonie

Leonie (65) werkt nu een jaar in Het Theezaakje. Hoe kijkt ze terug op haar eerste jaar?

Hoe kwam je binnen bij Het Theezaakje?

Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen bij Het Theezaakje. Ik had eigenlijk geen verwachtingen. Ik had er nog niet over nagedacht wat ik wilde leren. Eerst wilde ik een paar weken meedraaien en kijken hoe het zou bevallen van beide kanten.

Na een maand meegedraaid te hebben was mijn interesse gewekt en wilde ik eigenlijk alles wel leren wat met thee en Het Theezaakje te maken heeft. Ik ben begonnen met het vullen van theezakken en later ben ik ook de bestellingen gaan doen. Even daarna stond ik in zelfstandig in de winkel.

Het Theezaakje

Ik kwam binnen bij het Theezaakje toen ik 3 maanden zonder werk zat en samen met mijn traject coach heb ik toen verschillende plekken bekeken, maar er was er niet een die er echt uitsprong. Ik was op zich wel geïnteresseerd in een horeca gelegenheid.

Toen kwam de traject coach met het Theezaakje. Het was geen echte horecazaak maar er was wel gelegenheid om een kopje thee te drinken. Ik vond het product thee heel erg leuk. Dat is iets waar ik achter kan staan. Toen hadden de trajectbegeleider en ik zoiets van laten we het maar proberen.

Toen ik in de eerste maanden zonder werk voelde het voor mij als vakantie. Maar na een maand kreeg ik de behoefte om mezelf ergens voor in te zetten, wat ik mistte doordat ik geen werk had. Ik heb wel meer gedaan voor de cliëntenraad waar ik ook deel van uitmaak en ik kon gelukkig toen ik bij Het Theezaakje kwam, weer snel aan het werk.

Wat heb je geleerd?

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat het sluiten van de Vlinder, mijn vorige werkplek, niet het einde was. Ik heb afscheid moeten nemen van een hecht team, waar ik me thuis voelde. Maar ik heb er een heel leuke plek voor teruggekregen.

Ik vond vanaf het begin af aan de mensen erg leuk, belangstellend en aardig (het hele team). Dat was een mooie ontdekking. Ik heb ontdekt dat het hechte team van de Vlinder ook ergens anders te vinden is.


Ik heb geleerd samen te werken in een nieuw team. Opnieuw contact maken en me thuis voelen. Door de omgeving voel ik me thuis. Het was meteen: hé leuk hier!

De werkzaamheden zijn totaal anders dan mijn vorige werkplek. Thee is een product waar veel mensen blij van worden. Dit merk ik door de verhalen die worden verteld over thee, door de klanten die enthousiast zijn en geïnteresseerd.

Vrolijke theelijn

Hoe zie je je toekomst?

Ik wil graag nog leren om op tijd hulp te vragen. Wat mij hierbij helpt is te bedenken dat het geen schande is om hulp te vragen; je hoeft het niet alleen te kunnen. De begeleiding en een steuntje in de rug helpen me hierbij ook.
Ik had nog nooit in de winkel gestaan, maar ik vind het erg leuk. Het is leuk omdat het iets gezelligs heeft.

Het contact met de klanten doet me altijd goed. Soms ben ik alleen nog zo intensief bezig met het vullen van de zakjes dat ik vergeet te praten met de klanten.

Als het aan mij ligt, dan blijf ik hier nog wel een paar jaartjes.