Shennong

De ontstaansmythe van thee: het verhaal van Shennong

De oorsprong van thee is een mooi verhaal!
De geschiedenis van thee gaat heel ver terug in de tijd. Het verhaal over het ontstaan ervan gaat dat er rond 2700 v.c. een oude medicijnman in een bos in China rondstruinde op zoek naar medicinale planten. De man heette Shennong en hij maakte zich grote zorgen over de gezondheid van zijn naaste dorpsbewoners. Elke dag was hij met grote toewijding op zoek naar planten die konden helpen bij het herstellen en de genezing van ziektes en kwalen.

Shennong

Op een dag zat hij onder een boom te rusten en tuurde hij naar het vuurtje onder een grote kokende pot met water, toen er plots op een windvlaag een blaadje in de pot terecht kwam.

Hoewel Shennong het blad herkende als de Camelia Sinensis en zich herinnerde dat hij daar ooit eens aan had geknabbeld, dacht hij dat hij daarvan nooit een heilzame werking had ontdekt. Hij liet echter het blaadje lekker koken in het water en wachtte geduldig af.

Toen hij even later dronk van de drank, was hij aangenaam verrast over de smaak en de vitaliteit die het opleverde. Shennong was verkocht en vertelde in zijn dorp enthousiast over de nieuwe ontdekking die hij had gedaan. Shennong had per ongeluk thee gemaakt en de gezonde eigenschappen door het koken van het blad hadden hem aangenaam verrast. Als snel was thee hét nieuwe ding en werd de plant geteeld, bewerkt en gedronken door heel China.

Shennong wordt vandaag de dag in China nog steeds gezien als de man die aan de oorsprong stond van de agrarische revolutie. Voor ons is Shennong een inspirerend voorbeeld van hoe dingen kunnen ontstaan als je even gaat zitten, ontspant en voor je tuurt. Als je even niet oplet kan hét zomaar gebeuren. Dat is Zen met Thee.


De nieuwe theelijn laat je thee beleven op een manier die je nog nooit hebt ontdekt. De mooie, hele bladeren zijn alleen al schitterend om naar te kijken. De zetmethode is eenvoudig. Een kom, wat blaadjes op de bodem en warm water.