Pasta met Paddestoelensaus en Pu-Erh

Thee tip: Paddestoelen in combinatie met Pu-erh.

 

Pasta met Paddestoelensaus.

Deze romige paddenstoelensaus is een typisch gerecht voor de herfst of winter. Je kunt zelf kiezen welke kruiden je het lekkerst vindt. Tijm is een goede combinatie met champignons, en ik doe er ook altijd peterselie bij, maar oregano of rozemarijn is ook heel lekker. Je kunt verse, fijngehakte kruiden gebruiken, of gedroogde kruiden uit een potje. Als je de smaak van de kruiden een beetje subtiel wilt houden kun je er ook voor kiezen om een takje verse tijm of oregano even mee te koken in de saus, en dan voor het serveren eruit te halen. De tapenade kun je weglaten, maar dan wordt de smaak van je saus wel minder intens. Je kunt hem eventueel wel vervangen met een theelepeltje miso-pasta, dat geeft ook heel veel smaak.

Ingrediënten:

  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 blokje paddenstoelenbouillon
  • 250 ml kookroom
  • 1 bakje gemengde paddenstoelen (200 gram)
  • 400 gram kastanjechampignons
  • kruiden naar keuze (zie hierboven)
  • Truffeltapenade
  • 500 gram verse tagliatelle

Bereiding:

  1. Maak de paddenstoelen schoon. Spoel ze niet af onder de kraan, maar veeg ze schoon met een borsteltje, of met keukenrol. Snij ze in grove stukken. Grote paddenstoelen in vieren, en de kleintjes doormidden.
  2. Maak nu een roux; smelt de boter in de pan en doe de bloem erbij. Roer door met een garde om de klontjes eruit te krijgen. Als de bloem begin te “bakken” (wordt dik, klonterig en deeg-ig) doe er dan een beetje water bij, en klop weer los met de garde. Maak een dikke, egale witte saus.
  3. Doe de paddenstoelen en de room erbij, samen met het bouillonblokje en een kopje extra water en eventueel de takjes van de kruiden die je wilt meekoken.
  4. Kook de saus ongeveer tien minuten in op middelhoog vuur, en roer af en toe.
  5. Proef de saus, voeg naar smaak extra kruiden en tapenade toe om op smaak te brengen. Gebruik minstens een eetlepel tapenade. Of het hele potje, als je echt een sterke paddenstoelensmaak wilt. Als je miso gebruikt in plaats van tapenade, denk eraan dat je absoluut niet meer dan een theelepeltje moet gebruiken, anders wordt je saus al snel te zout.
  6. Kook je saus nog wat langer in op laag vuur, zodat alle smaken er goed in kunnen trekken. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer een paar eetlepels pastawater door je saus, voordat je de pasta afgiet. Roer de pasta meteen door de saus.
  7. Eet smakelijk!

Tip: bewaar de restjes in een bakje in de koelkast, en warm het de volgende dag op. Het is de volgende dag nóg lekkerder omdat alle smaken dan extra goed in de pasta getrokken zijn.

Theetip: Paddenstoelen vragen om Pu-Erh. De aardse smaken van de de paddestoelen en de Pu-Erh versterken elkaar prachtig. Pu-Erh is daarnaast ook krachtig genoeg om de romigheid van de saus goed aan te kunnen. Onze Rock River is een mooi voorbeeld van een Pu-Erh die hier goed bij zou passen.