Chocolade-banaanmuffins met walnoten, fudge en zwarte thee

Thee tip: Chocolade-banaanmuffins met walnoten, fudge en zwarte thee.

 

Chocolade-banaanmuffins met walnoten en fudge.

Dit zijn echt super lekkere cakejes. Ik vind het een beetje een twijfelgeval of het nu muffins zijn of cupcakes. Eigenlijk zijn ze iets ertussenin. Het is een goede manier om overrijpe bananen op te maken. De noten en de fudge kun je weglaten als je wilt. Probeer ook eens om de fudge te vervangen door mini marshmallows.

 

Ingrediënten:

  • 3 rijpe bananen
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 2 grote eieren
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 215 gram bloem
  • 3 eetlepel cacaopoeder
  • Snuf zout
  • 1 theelepel baksoda
  • 2 theelepels oploskoffie
  • 1 eetlepel melkpoeder
  • 100 gram chocolate chips
  • 100 gram vanille- of karamel fudge
  • 50 gram walnoten
  • Muffinvorm
  • Bakspray, wat olie of muffin bakpapiertjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de muffin bakpapiertjes in de bakvorm of, als je deze niet hebt, vet elk vormpje in met bakspray of wat olie (een kwastje is hier handig voor).
  2. Snij de fudge in kleine dobbelsteentjes, en hak de walnoten grof.
  3. Doe de bananen in een grote kom en prak ze fijn met een mixer of vork.
  4. Voeg olie, eieren en suiker toe aan de bananen en mix alles goed door.
  5. Meng in een andere kom de bloem, cacaopoeder, melkpoeder, zout en baksoda.
  6. Zeef deze droge ingrediënten boven de kom met natte ingrediënten (dit is essentieel voor de zachte structuur van de muffins!). Voeg ook de oploskoffie toe.
  7. Mix alles goed door elkaar tot een mooi beslag (deze hoort vrij vloeibaar te zijn).
  8. Spatel de fudge, de walnoten en de chocolate chips voorzichtig door het deeg.
  9. Schep het beslag met een lepel in de vormpjes.
  10. Zet de bakvorm ongeveer 18 minuten in de oven op 200 graden.
  11. Laat je muffins afkoelen in de vorm.
  12. Eet smakelijk!

Theetip: Een zwarte thee uit Yunnan is net iets milder en zoeter dan meeste zwarte theeën. Hij is krachtig genoeg om de aardse smaken van koffie en chocola en de romigheid van banaan goed aan te kunnen, maar niet zo tannineus dat hij botst met de walnoten.

Milky Oolong is ook een lekkere optie. Deze Taiwanese oolong is gestoomd in melk. Daardoor heeft hij heerlijke aroma’s die doen denken aan karamel en vanille-ijs. Deze aroma’s versterken de smaak van de fudge in de muffins, en vormen daardoor een topcombi voor zoetekauwen.