Samenwerken

Het verhaal van: Naomi


Toen ik in februari 2017 een papier op de deur van een toen nog leegstaande winkel zag, werd ik daar heel blij van.

Op het papier stond namelijk de aankondiging dat hier binnenkort Het Theeza(a)kje zou openen, een theewinkel met werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmark. Thee was al een paar jaar mijn hobby, en het was mijn droom om uiteindelijk een echte theesommelier te worden.  Hier zou ik de mogelijkheid kunnen krijgen om met thee te kunnen werken en er nog veel meer over te leren.

In maart heb ik naar de pas geopende winkel gebeld met de vraag of ze nog mensen nodig hadden, en ik werd meteen uitgenodigd tot een gesprek. Tijdens dat gesprek viel me gelijk de warme positieve sfeer op die in Het Theeza(a)kje hing. Toen ik vermeldde dat ik al best wel veel van thee wist was de reactie: ‘Jou moeten we hebben.’ In april kon ik beginnen.

Eenmaal aan het werk werd ik constant aangemoedigd om het beste uit mezelf te halen, maar om mezelf ook niet te overvragen. Dat was best moeilijk voor mij, en is dat eigenlijk nog steeds. Het Theeza(a)kje betekend veel voor me, en ik wil het tot een succes maken. Ik voel me er verantwoordelijk voor. Soms ga ik daarbij over mijn eigen grenzen heen. Mijn werkbegeleider Niobe is diegene die me eraan herinnert dat mijn eigen gezondheid ook belangrijk is, en dat ik niet in mijn eentje verantwoordelijk ben voor de winkel. Zij moedigt me aan om op tijd pauze te nemen en om vrij te nemen als ik dat nodig heb.

Bij Het Theeza(a)kje worden de individuele talenten van werknemers optimaal ingezet zodat iedereen kan doen waar hij of zij het beste in is. In mijn geval betekend dat dat ik mijn uitgebreide theekennis kan inzetten. De sociale kant van mijn werk vind ik fantastisch. Ik geniet ervan om mensen te helpen met het kiezen van een lekkere thee, om ze met gerichte vragen door het oerwoud van keuzemogelijkheden te leiden, en om ze alles over de achtergrond en de gezondheidsvoordelen van de theeën te vertellen (als ze daarin geïnteresseerd zijn). Maar ook de creatieve kant is leuk. Ik mag leuke, nieuwe en creatieve toepassingen van onze theeën bedenken. Zo mag ik bijvoorbeeld zelf theemelanges samenstellen. Een aantal daarvan zijn nu ook opgenomen in het assortiment. Dat geeft mij het gevoel dat ik echt een bijdrage lever aan Het Theeza(a)kje, en dat dat ook gewaardeerd wordt.

De sfeer hier is ontspannen, maar ook heel dynamisch en creatief. Iedereen hier staat open voor verandering en verbetering. Nieuwe ideeën zijn altijd welkom. Veel werknemers zijn dan ook regelmatig bezig met hun eigen persoonlijke project om Het Theeza(a)kje te verbeteren.

Natuurlijk moet er ook nog gewoon gewerkt worden. Een deel van de tijd zijn we bezig met afwassen, schoonmaken, en met het vullen van zakken. De combinatie van deze routineklusjes met de persoonlijke projecten en het klantcontact houden werken bij Het Theeza(a)kje leuk en afwisselend. Elke dag is anders en er is altijd wat te doen.

 
Het werken aan mijn persoonlijke projecten geeft me zelfvertrouwen.

Tegelijkertijd helpt Niobe me om inzicht te krijgen in mijn eigen grenzen en beperkingen. Hierdoor kan ik haalbare doelen voor mezelf stellen, en zie ik mijn toekomst nu duidelijker voor me. Ik heb nu besloten dat ik een opleiding tot verkoopspecialist wil volgen, om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, maar vooral omdat ik me dan nog meer kan inzetten voor het theezaakje. Dit was niet wat ik oorspronkelijk van plan was, maar het voelt goed. Ik heb er vertrouwen in. Op de lange termijn, wil ik nog steeds het liefste theesommelier worden. Ook wat dat betreft ben ik nu dichterbij dan een jaar geleden, en ik weet zeker dat Het Theeza(a)kje me daarin verder zal helpen.

En daarom houd ik van Het Theeza(a)kje.